Siirry suoraan sisältöön

Jätehausta löydät vastauksen yksittäisen jätteen lajitteluun. Kirjoita sanahakuun etsimäsi jäte ja saat tietää mihin se oikeaoppisesti lajitellaan. Löydät myös tiedon lähimmästä vastaanottopaikasta. Mikäli etsimääsi jätettä ei löydy hausta, laita meille viestiä neuvonta@keraamo.fi niin voimme lisätä tiedon hakuun.

Neuvonta on Keräämön lakisääteinen palvelutehtävä. Lajitteluneuvontaa ja ympäristökasvatusta on tarjolla puhelimitse, kotisivuilla, sosiaalisessa mediassa sekä oppaiden ja kampanjoiden muodossa. Voit tilata asiantuntijamme erilaisiin neuvontatilaisuuksiin tarpeidesi mukaan. Neuvonta on maksutonta.

Lajitteluongelmissa tavoitat palveluneuvojamme arkisin klo 9.00 – 15.00 numerosta 044 701 2500 sekä sähköpostilla neuvonta@keraamo.fi. Autamme mielellämme kaikissa lajittelukysymyksissä, kuin myös muissa jätehuollon ongelmissa. Me keräämme sen minkä olet valmis jättämään taaksesi!

Jätelaki velvoittaa meitä jokaista lajittelemaan

Jätehuollon velvoitteet perustuvat jätelakiin, jäteasetukseen, muihin jätelain nojalla annettuihin asetuksiin sekä kunnallisiin jätehuoltomääräyksiin. Uusin jätelaki astui voimaan vuonna 2021 ja kunnalliset jätehuoltomääräykset 2023. Jätelain uudistuksen tavoitteena on vähentää jätteen määrää ja lisätä uudelleenkäyttöä ja kierrätystä. Lajiltaan ja laadultaan erilaiset jätteet on lajiteltava ja kerättävä erikseen kierrätystä varten. Kierrättämällä jätteet saamme tärkeät raaka-aineet takaisin käyttöön eikä meidän tarvitse tuhlata uusia luonnonvaroja.

Jätehierarkia eli jätehuollon etusijajärjestys on EU:n asettama jätelainsäädännön kulmakivi. Sen tavoitteena on minimoida jätteen syntyminen sekä jätehuollon toimista johtuvia haittavaikutuksia, sekä edistää luonnonvarojen tehokasta, mutta säästäväistä käyttöä. Paras jäte on syntymätön jäte, joten jätehierarkian yläpäässä on jätteen määrän vähentäminen ja sen uudelleenkäyttö.

Jätehierarkia eli etusijajärjestys tarkoittaa jätehuollon toiminnan tärkeysjärjestystä. Jätehierarkiaa on noudatettava kaikessa toiminnassa mahdollisuuksien mukaan.

Miten voit itse toteuttaa jätehierarkiaa arjessasi?

  1. Osta laadukkaita ja pitkäikäisiä tuotteita. Hanki harkiten, osta tarpeeseen, vältä turhaa kulutusta. Käytä pitkään.
  2. Huolla, kunnosta, korjaa. Puhdista ohjeiden mukaisesti. Keksi vanhoille esineille uutta käyttöä.
  3. Lajittele kierrätettävät jätteet erilleen. Kompostoi tai erilliskerää biojäte. Toimita paristot kauppaan, sähkö- ja elektroniikkaromu kauppaan tai vastaanottopisteisiin ja lääkkeet apteekkiin.
  4. Kun kaikki kierrätyskelpoiset materiaalit on lajiteltu erilleen, jää jäljelle kierrätyskelvoton sekajäte. Sekajäte hyödynnetään energiantuotannossa.
  5. Jätteen loppukäsittely eli loppusijoittaminen kaatopaikalle on jätehierarkian viimeinen vaihtoehto.

Mitä paremmin lajittelet, sitä vähemmän maksat

Lajittelemalla jätteesi voit säästää jätehuoltokustannuksissa. Kun lajittelet pakkausjätteet sekä biojätteen erilleen sekajätteestä, sekajätettä syntyy huomattavasti vähemmän ja voit pidentää sekajäteastiasi tyhjennysväliä.

Sujuvan syntypaikkalajittelun mahdollistamiseksi jätetilan jätelajit kannattaisi ottaa huomioon jo huoneistokohtaisesti. Kun kotona on astiat kaikille jätelajeille, on lajittelu helppo toteuttaa. Kotona tulisi varata tilat 7 lajitteluastialle (Biojäte, paperi, lasi-, metalli-, kartonki-, ja muovipakkaukset sekä sekajäte).

Oikeaoppisella lajittelulla pystytään vähentämään sekajätteen määrää, joka on kiinteistöjen kallein jäte.