Siirry suoraan sisältöön

On maatuvaa ja kompostoituvaa elintarvike- ja keittiöjätettä. Noin kolmannes kotitalouden jätteestä on biojätettä.

 • Hedelmien ja vihannesten kuoret 
 • Ruoan tähteet 
 • Kalanruodot ja luut 
 • Jähmettyneet rasvat 
 • Kahvin ja teen porot, teepussit ja suodatinpaperit 
 • Pehmopaperit, kuten talouspaperit, lautasliinat ja nenäliinat 
 • Kasvinosat ja kuihtuneet kukat 

Keräämön keräämä biojäte on mullan ja biokaasun raaka-aine.

Biojäte omakotitalossa 

Biojätettä voi kompostoida omassa, elintarvikejätteille tarkoitetussa haittaeläinsuojatussa kompostorissa. Jos kompostointi ei tunnu omalta jutulta, vaihtoehtona on oman kiinteistön erilliskeräysastia tai yhteisastia naapurin kanssa. Jos kompostit, omaa biojätteen erillisastiaa ei tarvita. Uusi jätelaki edellyttää kuitenkin, että kompostoiva kiinteistönomistaja tekee jätehuoltoviranomaiselle kompostointi-ilmoituksen. Ilmoitus tehdään jätehuoltoviranomaiselle

Miksi biojäte kannattaa lajitella? 

 • Märkä biojäte huonontaa sekajätteen lämpöarvoa ja energiatehokkuutta. 
 • Sekajäte on kiinteistön kallein jäte. Lajittelemalla biojäte erikseen voit pidentää sekajätteen tyhjennysväliä. 
 • Erilliskerätty biojäte käytetään biokaasun valmistukseen, jota hyödynnetään sähkö- ja lämpöenergiana. Näin voidaan korvata fossiilisia polttoaineita. 
 • Biokaasun talteenoton jälkeen voidaan biojätteestä valmistaa lannoitteita maa- ja metsäteollisuuden käyttöön.  
 • Kompostoitu biojäte tuottaa ravinteikasta multaa. Mullan myötä kiertoon palautuu myös orgaanista humusta, joka sitoo hiiltä, parantaa viljelyominaisuuksia ja suojelee luonnon monimuotoisuutta. 

Biojätteen erilliskeräys 

Biojätteen erilliskeräys laajenee Keräämön alueen yli 10 000 asukkaan taajama-alueella keväällä 2024 myös 1-4 asunnon kiinteistöihin. Keräämön alueella keskustaajama muodostuu Pori, Ulvilan, Nakkilan ja Harjavallan taajama-alueista,Kartta taajama-alueesta. Keräämö toimittaa biojätteen erilliskeräysastiat keskustaajama-alueella sijaitseville asuinkiinteistöille ellei kiinteistönhaltija ole ilmoittautunut kompostointirekisteriin.

Ajankohtaista

Pakkausjätteiden kuljetusten kilpailutus käynnissä

Keräämö Oy on julkaissut hankintailmoituksen kuljetusurakoista, joka koskee pakkausjätteiden keräystä ja kuljetusta kiinteistöiltä. Yritysten tulee jättää tarjouksensa kuljetusurakoihin viimeistään 10.10.2023 julkisten hankintojen HILMA-palvelussa.

Lue koko juttu

Taloyhtiö-info keräsi runsaasti yleisöä

Keräämön Taloyhtiö-info kokosi tiistaina 12.9.2023 yli 100 isännöitsijää ja taloyhtiön edustajaa Porin Pripoliin. Tilaisuudessa käsiteltiin ensi vuoden alussa Keräämölle siirtyviä pakkausjätteiden kuljetuksia ja käytännön asioita sen ympärillä. Keräämön logistiikkapäällikkö Jouni Kaiku on iloinen, että paikalle saapui niin paljon isännöitsijöitä ja tärkeitä kysymyksiä esitettiin runsaasti mm. kuljetusten kilpailutuksesta, astioiden toimituksesta, tyhjennysväleistä ja jätetilan lukituksesta.

Lue koko juttu

Jätelaki muuttuu, mitä minun pitää tehdä?

Jätetelain lajitteluvelvollisuudet koskevat meitä kaikkia. Asut sitten taajamassa tai sen ulkopuolella, omakotitalossa, kerrostalossa, rivitalossa, paritalossa, luhtitalossa, puutalossa, kodassa… sinun täytyy lajitella jätteesi ja viedä ne keräyspisteeseen tai oikeisiin astioihin omassa pihassa

Lue koko juttu