Siirry suoraan sisältöön
.

Jätetelain lajitteluvelvollisuudet koskevat meitä kaikkia. Asut sitten taajamassa tai sen ulkopuolella, omakotitalossa, kerrostalossa, rivitalossa, paritalossa, luhtitalossa, puutalossa, kodassa… sinun täytyy lajitella jätteesi ja viedä ne keräyspisteeseen tai oikeisiin astioihin omassa pihassa.

Lajiteltavia jätejakeita on yhteensä 7: biojäte, kartonkipakkaukset, paperi, muovipakkaukset, lasipakkaukset, pienmetalli ja sekajäte. Alla listattuna mikä muuttuu vuosittain.

2022

Jos asut vähintään viiden huoneiston kiinteistössä taajama-alueella, sinun pitää lajitella biojätteesi kiinteistön biojäteastiaan.

2023

  1. Aloita lajittelemaan kartonkipakkaukset ja keräyspaperi erillisiin astioihin. Paperin ja kartongin yhteisastioiden käyttö loppuu vähitellen vuoden 2023 lopussa. Kiinteistön jätepisteen ja kierrätyspisteiden, kuten RINKI-ekopisteiden, paperikeräysastioihin saa laittaa vain keräyspaperia. Kartonkipakkaukset ja pahvilaatikot laitetaan kartonkipakkausten keräysastiaan.
  2. Jos kompostoit biojätteesi, ilmoittaudu jätehuoltoviranomaisen ylläpitämään kompostointirekisteriin. Rekisteriä kerätään koko Suomen alueelta kartoittamaan, kuinka paljon maassamme kompostoidaan biojätettä. Samalla varmistetaan ettei puutteelisesta kompostoinnista aiheudu esimerkiksi rottaongelmia.

2024

  1. Jos asut vähintään 5 huoneiston kiinteistössä taajama-alueella, sinun tulee lajitella pakkausjätteet kiinteistön jätepisteessä oleviin astioihin. Pakkausjätteitä ovat muovi-, kartonki-, ja lasipakkaukset sekä pienmetalli. Vuoden 2024 alusta alkaen taloyhtiön omasta pihasta tulee löytyä 7 eri astiaa.
  2. Biojätteen erilliskeräys laajenee Keräämön alueen yli 10 000 asukkaan taajama-alueella keväällä 2024 myös 1-4 asunnon kiinteistöihin. Keräämön alueella keskustaajama muodostuu Pori, Ulvilan, Nakkilan ja Harjavallan taajama-alueista,Kartta taajama-alueesta. Keräämö toimittaa biojätteen erilliskeräysastiat keskustaajama-alueella sijaitseville asuinkiinteistöille ellei kiinteistönhaltija ole ilmoittautunut kompostointirekisteriin.