Siirry suoraan sisältöön

Sekajäte on sekalaista kierrätyskelvotonta loppujätettä. Siitä on lajiteltu erikseen kaikki kierrätyskelpoinen materiaali sekä vaaralliset aineet.

  • Vaipat ja siteet 
  • Muoviesineet kuten lelut, hammasharjat, astiat 
  • Hehku- ja halogeenilamput 
  • Kissanhiekka 
  • Rikkinäiset juomalasit, posliini, kristalli, keramiikka 
  • Käyttökelvottomat, likaiset kengät ja vaatteet 
  • Kirjat

Sekajätekään ei mene hukkaan, sillä siitä syntyy lopputuotteena sähköä ja kaukolämpöä

ison Sekajätteen vastaanotto

Suuret määrät tai isot sekajätteet voi viedä suodaan lajitteluasemalle tai jätekeskukseen, jossa ne lajitellaan eri lavoille henkilökunnan avustuksella.

  • Pieni määrä esim. jätesäkillinen, oma lava polttoon menevälle sekajätteelle 
  • Suuri esim. sohva, oma lava polttoon menevälle sekajätteelle 
  • Palamattomalle sekajätteelle esimerkiksi wc-pytty, oma lava  
  • Sekajätteen vastaanotto lajitteluasemalla ja jätekeskuksessa on maksullista ja hinta määräytyy jätemäärän mukaan.

Sekajätteen tyhjennysvälin pidentäminen

Lajittelemalla jätteet tunnollisesti, syntyy vähemmän sekajätettä. Sekajäteastian tyhjennysväliä voi pidentää, jos kaikki ruokajäte kompostoidaan tai erilliskerätään. Tyhjennysvälin pidentämisestä on ensin toimitettava ilmoitus Porin seudun jätehuoltojaostolle (Pomarkussa kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle). Hyväksytyn ilmoituksen jälkeen otetaan yhteyttä omaan jätteenkuljetusyritykseen ja sovitaan uudesta tyhjennysaikataulusta.

Porin seudun jätehuoltojaoston lomakkeisiin pääset tutustumaan Porin kaupungin nettisivuilla Porin seudun jätehuoltoviranomaisen sivuilla (ulkoinen linkki).

Ajankohtaista

Biojätettä kuvassa, vesimeloninkaroja.

Biojäte kesällä – lajittele oikein ja vältä ongelmat

Kesä tuo mukanaan pihatyöt ja puutarhan hoidon – ja samalla myös suuren määrän puutarhajätettä. Puutarhajätettä ei kuulu laittaa tyhjennettävään biojäteastiaan isoja määriä. Isommat määrät risuja ja haravointijätettä kuuluvat oman pihan kompostoriin, kuntien vastaanottopisteisiin tai Hangassuon jätekeskukseen. Alueemme biojätteet mädätetään biokaasuksi Gasumin laitoksella Honkajoella ja puutarhajäte ei kuulu tähän prosessiin. Se maatuu hitaammin ja erityisesti paksut oksat ja risut voivat tukkia biojätteen käsittelylinjoja. Joskus puutarhajätteen mukana tulee hiekkaa tai kiviä, jotka voivat vahingoittaa laitteistoja.

Lue koko juttu
Kuvassa biopaperipussi biojäteastiassa.

Kesä ja kärpäset! Vinkit biojätteen lajitteluun kesäkeleillä

Lämpimillä säillä biojäteastiaan saattaa ilmestyä kärpäsentoukkia, sillä ne viihtyvät kosteassa. Kärpäsen toukat ovat harmittomia, mutta toki epämiellyttäviä, kun niitä on astiassa paljon. Toukat katoavat itsestään säiden viilennyttyä, mutta siihen asti voit yrittää ehkäistä niiden ilmestymistä biojätteen kosteutta vähentämällä ja pakkaamalla sen hyvin. Ehkäise biojätteen kosteutta kesäkeleillä näin: Mitä enemmän biojäte kuivahtaa ja saa ilmaa, sitä… 

Lue koko juttu
Kuvassa on piirroskuva, joka esittää vaarallisen jätteen keräysautoa.

Heinäkuun vaarallisten jätteiden keräykset

Tuo vaaralliset jätteet keräyksiin kotona säilyttämisen sijaan. Vastaanotamme kotitalouksien vaarallisia jätteitä (kuten maalit, pienakut, jäteöljyt) maksutta.

Lue koko juttu