Siirry suoraan sisältöön

Jätelain mukainen biojätteen keräysvelvoite laajenee koskemaan yli 10 000 asukkaan keskustaajama-alueella sijaitsevia 1-4 asunnon kiinteistöjä eli omakoti- ja pientaloja. Tarvitsemme jokaiselta velvoitteen piiriin kuuluvalta asiakaskiinteistöltämme tiedon siitä, kompostoidaanko biojäte kiinteistöllä vai toimittaako Keräämö kiinteistölle biojäteastian.

Aikataulu biojätteen keräykseen

Helmikuu

 • Biojätteen keräykseen kuuluville pohjoisen alueen(Pohjois- ja Länsi-Pori, osa keskustaa) kiinteistönomistajille lähetettiin Keräämön biokirje, jossa on toimintaohjeet oman keräysvalinnan ilmoittamiseen.

Huhtikuu

 • Pohjoisen alueen asukkaiden valinnat ilmoitettava Keräämölle 15.4.2024 mennessä
 • Biojätteen keräykseen kuuluville eteläisen alueen ( Itä-Pori, Ulvila, Nakkila, Harjavalta ) kiinteistönomistajille lähetetään Keräämön biokirje, jossa on toimintaohjeet oman keräysvalinnan ilmoittamiseen.

Toukokuu

 • Eteläisen alueen asukkaiden valinnat ilmoitettava Keräämölle 31.5.2024 mennessä
 • Astiatoimitukset alkavat pohjoisen alueen kiinteistölle.

Kesä-elokuu

 • Pohjoisen alueen biojätekeräys alkaa porrastetusti alueittain.

Elokuu

 • Astiatoimitukset alkavat eteläisen alueen kiinteistölle.

Syyskuu-marraskuu

 • Eteläisen alueen biojätekeräys alkaa porrastetusti alueittain.

Biojäteastian tyhjennyshinnat
Tuulettuva 140 l
– astia sisältyy tyhjennyshintaan sekä pesu 2 krt vuodessa
TYHJENNYS €


10,35
TYHJENNYSVÄLI


4 viikkoa ympäri vuoden
Tavallinen 140 l
– astia sisältyy tyhjennyshintaan sekä pesu 2 krt vuodessa
9,97 + sisäsäkki* 1,122 viikkoa kesällä**
4 viikkoa talvella
Tavallinen 240 l
– astia sisältyy tyhjennyshintaan sekä pesu 2 krt vuodessa
11,51 + sisäsäkki* 1,122 viikkoa kesällä**
4 viikkoa talvella

Tyhjennysmaksut (sis. alv 24%)

*biojäteastiaan ei laiteta sisäsäkkiä, ellei kiinteistön omistaja sitä erikseen toivo. Sisäsäkin hinta on 1,12 €/kpl. Tuulettuvaan astiaan ei laiteta sisäsäkkiä.

**kesäkausi: viikot 18–40; talvikausi: viikot 41–17

Katso sivun alareunasta laskelmat vuosikustannuksista.

Tarkista oma kiinteistösi, KUULUTKO keräysalueeseen?

Voit tarkistaa oheisen linkin karttapalvelusta, kuuluuko sinun kiinteistösi biojätteen keräysvelvoitteen alaisuuteen.

Biojätteiden lajitteluun on kolme tapaa:
Biojäteastia, kimppa-astia tai kompostointi

Keräämö Oy aloittaa biojätteen kuljetukset Pohjois- ja Länsi Porista kesäkuussa. Voit valita näistä vaihtoehdoista sinulle parhaan.

Biojäteastia

Biojätteet lajitellaan biojäteastiaan, jonka jäteauto tyhjentää ja kuljettaa jatkokäsittelyyn.

Biojäteastia on hyvä vaihtoehto:

 • helppoutta arvostavalle
 • jos kompostoinnista syntyneelle mullalle ei ole käyttöä oman pihan puutarhatöissä

Mikäli valitset biojätteen erilliskeräyksen, voit valita itsellesi sopivan jäteastian alla olevista:

Tuulettuva biojäteastia 140 litraa

 • Omakotitaloille ja 2 asunnon kimppa-astiaksi soveltuva.
 • Vaihtoehdoista edullisin, kun valitsee 4 viikon tyhjennysvälin.
 • Tuulettuvassa biojäteastiassa biojäte pääsee kuivahtamaan, jolloin se ei ala haisemaan kesähelteilläkään. Biojäteastia on ulkomitoiltaan noin 50 x 107 x 55 cm (leveys x korkeus x syvyys)
 • Tuulettuvan astian käyttö edellyttää biojätteen pakkaamista paperipussiin tai biohajoavaan pussiin. Tuulettuvassa astiassa ei saa käyttää suojasäkkiä.
 • Katso tuulettuvan astian toiminta

Tavallinen biojäteastia 140 tai 240 litraa

 • Vaihtoehto tuulettuvalle jäteastialle ja paras valinta suuremmille kimppa-astioille.
 • Tyhjennys kahden viikon välein kesäkuukausina (viikot 18-40) ja neljän viikon välein talvikuukausina (viikot 41-17).
 • Biojäte pakataan maatuvaan pakkaukseen (kartonkipakkaus, sanomalehdestä taiteltu pussi, paperipussi, biohajoavapussi).

Kimppa-astia

Yhteinen astia lähinaapureiden kanssa on hyvä valinta, jos biojätteen syntyminen on vähäistä tai epäsäännöllistä. Jätehuoltomääräyksen mukaan kiinteistöjen välillä voi olla maksimissaan 200 metrin etäisyys tietä pitkin mitattuna. Kimppa-astioissa tyhjennyksestä aiheutuneet kulut jaetaan kiinteistöjen kesken eli kimpalla on mahdollista säästää jätehuoltokuluissa.

Yhteisellä jäteastialla on oltava vastuuhenkilö, joka toimii yhteyshenkilönä Keräämön suuntaan. Vastuuhenkilö ilmoittaa astian yhteiskäytöstä, kimppalaisten nimet, puhelinnumerot, osoitteet ja laskuosuudet. Kimpasta luopumisesta ja käytössä tapahtuvista muutoksista tulee ilmoittaa aina etukäteen. Kimppa-astia toimitetaan vastuuhenkilön ilmoittamaan paikkaan jonkun kimppalaisen pihaan.

Näin perustatte biokimpan:

 1. Miettikää yhdessä biojäteastialle sopiva paikka ja astiatyyppi, valitsetteko tavallisen astian vai tuulettuvan astia.
 2. Sopikaa laskun jakamisesta
 3. Valitkaa yhteyshenkilö, joka ilmoittaa kimpan tiedot Keräämölle

Kompostointi

Kompostointi omalla pihalla on ympäristöystävällinen ja edullinen tapa hyödyntää biojätteet. Tämä on loistava vaihtoehto, mikäli pihassasi on tarvetta mullalle. Biojätteet tulee kompostoida elintarvikkeille tarkoitetussa, lämpöeristetyssä ja haittaeläimiltä suojatussa kompostorissa.

Kompostorista syntyvä aines ei heti käyttövalmista. Sitä on hyvä jälkikompostoida puolisen vuotta ennen puutarhassa käyttöä. Komposti on valmista jälkikompostoitumaan, kun kaikki jäte on maatunut tummanruskeaksi humukseksi eikä siitä voi tunnistaa enää mitä se on ollut. Jälkikompostoinnin voi tehdä esimerkiksi muovilla peitetyssä kehikossa tai aumassa. Lue lisää kompostoinnista.

Elintarvikejätteiden kompostoinnista tulee tehdä ilmoitus jätehuoltoviranomaiselle.

Oma biojäteastia vai biokimppa – esimerkit kustannuksista

Alla esimerkit kolmen erilaisen kimppavaihtoehdon vuosikustannuksista. Tyhjennyshinnat sisältävät astian ja astianpesun kaksi kertaa vuodessa. Kimppa-astia A) kolmen (140 l) ja B) viiden (240 l) omakotitalon kimpasta (alv 24 %), kun biojäteastian tyhjennysväli on kesällä 2 viikkoa ja talvella 4 viikkoa normaalila astialla. Tuulettuva astia C) soveltuu maksimissan 2 kotitalouden kimppa-astiaksi ja sillä on ympäri vuoden 4 viikon tyhjennysväli ympäri vuoden.

Vuosikustannus per biokimppalainen

A) Biojäteastia 140 l kimppa-astia, 3 kotitaloutta

n.19 tyhjennystä vuodessa x yhden tyhjennyksen hinta 9,97 € / 3 kotitaloutta

= 63,15 €/ kotitalous

B) Biojäteastia 240 l kimppa-astia, 5 kotitaloutta

n.19 tyhjennystä vuodessa x yhden tyhjennyksen hinta 11,51 € / 5 kotitaloutta

= 43,74 €/ kotitalous

C) Tuulettuva biojäteastia 140 l, 2 kotitaloutta

n.13 tyhjennystä vuodessa x yhden tyhjennyksen hinta 10,35 € / 2 kotitaloutta

= 67,28 €/ kotitalous

Vuosikustannus omalle biojäteastialle

Jos taas haluat mieluummin oman astian pihaan, sinulla on kaksi vaihtoehtoa. Keräämö toimittaa valitsemasi astian kiinteistön pihaan. Astian tyhjennyshintaan sisältyy valittu astia ja pesu kaksi kertaa vuodessa.

 1. Tuulettuva astia 134,55 €/ vuosi
 2. Biojäteastia 189,43 €/ vuosi

biojäteapurit kiertueella

Keräämön biojäteapurit on kevään aikana tavattavissa eri tapahtumissa, marketeissa ja kaupppakeskuksissa. Meiltä saat apua biojätteen keräykseen liittyvissä kysymyksissä ja astiavaihtoehtojen puntaroinnissa.

Usein kysyttyä Biojätteestä

Miksi biojätteen lajittelusta tulee pakollista?

Lajitteluvelvoite perustuu jätelakiin. Biojätteen lajittelun laajentamisella pyritään parantamaan materiaalien kierrätystä ja jätteiden hyödyntämistä. Yhdyskuntajätteen kierrätystavoite vuonna 2035 on 65 % Biojätteen kierrätyksellä on tärkeä rooli tähän tavoitteeseen pääsemisessä. Kun biojäte lajitellaan pois sekajätteen joukosta, se parantaa sekajätteen lämpöarvoa. Biojätettä pystytään hyödyntämään kotimaisissa lannoitteissa sekä energiantuotannossa.

Eikö biojäteastia haise jos siinä on jopa neljän viikon tyhjennysväli?

Biojätteen oikeanlainen käsittely ennen jäteastiaan laittamista ehkäisee hajuhaittoja. Mitä kuivempaa biojäte on, sitä vähemmän siitä syntyy hajuja. 

Hajuhaitat vähenevät antamalla biojätteiden kuivahtaa ennen biojätepussiin laittamista. Pussin pohjalle voi myös laittaa tyhjän kanamunakennon tai sanomalehtisilppua imemään nestettä.  Herkästi hajuja aiheuttava jäte, kuten kalajätteet, kannattaa pakata huolellisesti erikseen.

Mitä eroa on kompostorilla ja biojäteastialla?

Kompostori on säiliö, jonka sisällä biojäte kompostoidaan. Kompostorissa toimivat pieneliöt hajottavat biojätteet raakamullaksi. Raakamulta jälkikompostoidaan ja tuotoksena saadaan ravinteikasta multaa omaan hyötykäyttöön. Kompostorin hankinta, käyttö ja mullan hyödyntäminen ovat asukkaan omalla vastuulla.

Biojäteastia, tai biojätteen erilliskeräysastia, on jäteastia, johon biojätteet lajitellaan erilleen sekajätteestä. Astiaan biojätteet lajitellaan pakattuina. Biojäteastian tyhjentää jäteauto.

Mistä tiedän, kuulummeko biojätteen erilliskeräysalueeseen?

Biojätteen erilliskeräys on Keräämön alueen yli 10 000 asukkaan keskustaajama-alueella, johon kuuluu Pori, Ulvila, Nakkila ja Harjavalta. Pääset katsomaan osoitteesi perustella, kuulutko alueeseen Keräämö toimittaa biojätteen erilliskeräysastiat keskustaajama-alueella sijaitseville asuinkiinteistöille ellei kiinteistönhaltija ole ilmoittautunut kompostointirekisteriin tai kimppa-astian käytöstä.

Täytyykö meidän hankkia kompostori omakotitaloon?

Ei missään nimessä täydy hankkia ellette ole kiinnostunut kompostoinnista tai teillä ei ole käyttöä mullalle. Hyvänä ja helppona vaihtoehtona on valita biojäteastia, jonka Keräämö toimittaa pihaanne jos kuulutte biojätteeen erilliskeräysalueeseen.

Miksi kompostori täytyy ilmoittaa viranomaiselle?

Viranomaiset keräävät koko Suomesta tietoa kompostoreista. Biojätteen kierrätys on osa Suomen ympäristötavoitteita. Ilmoitusten avulla pyritään seuraamaan kierrätyksen toteutumista ja varmistamaan, ettei puutteellisesta kompostoinnista aiheudu esimerkiksi rottaongelmia.
Keräämö saa tietoonsa rekisteröidyt kompostorit ja tämän perusteella toimittavat biojäteastiat heille, jotka eivät kompostoi.

Mitä biojäteastian tyhjennys maksaa?

Porin seudun jätehuoltojaosto päättää 26.3.2024 kokouksessaan biojäteastioiden tyhjennysmaksut.

Taksaesityksessä olevat biojäteastioiden tyhjennyshinnat (sis alv 24%)
– Tuulettuva biojäteastia 140 litraa 10,35€/ tyhjennys. Tuulettuva biojäteastia voidaan tyhjentää ympäri vuoden neljän viikon välein.
– Tavallinen biojäteastia 140 litraa 9,97€/ tyhjennys ja 240 litraa 11,51€/ tyhjennys. Pisin mahdollinen tyhjennysväli kesäaikana (viikot 18-40) on 2 viikkoa ja talviaikana (viikot 41-17) 4 viikkoa.

Meillä on jo ollut biojäteastia jo vuosia naapurin kanssa. Siirtyykö tiedot Keräämölle suoraan?

Valitettavasti eivät siirry. Omat biojäteastiat ja biokimpat sekä vanhat että uudet pitää ilmoittaa Keräämölle. Näin saadaan laskutustiedot, astian sijainti, osakkaat yms. tiedot kuntoon. 

Täytyykö biojäte pakata?

Riippuu keräystavasta. Jos biojäte kerätään biojäteastiaan joka tyhjennetään jäteautolla tulee biojäte aina pakata ennen astiaan laittamista, vaikka astiassa olisi itsessään suojapussi. Keräämön alueella suositellaan paperisen pussin käyttöä. Talvella pussi suojaa jäteastiaa biojätteen jäätymiseltä astiaan kiinni, kesällä se ehkäisee hajuja.

Kompostoriin biojäte laitetaan ilman pussia. Kompostoriinkin voi laittaa pieniä määriä esimerkiksi sanomalehteä, munakennoa tai talouspaperia, jos haluaa käyttää niitä keittiön biojätekipan pohjalla imemässä nesteitä.

Onko bokashointi hyväksytty menetelmä?

Porin seudun jätehuoltomääräysten mukaan bokashointi on hyväksytty menetelmä biojätteen lajitteluun Keräämön alueella. Bokashoinnissa tärkeintä on huolehtia jätteen jälkikäsittely oikein. Bokashilla tai muulla vastaavalla menetelmällä fermentoitu, eli käymisprosessoitu biojäte tulee jälkikäsitellä tarkoitukseen soveltuvassa, suljetussa ja ilmastoidussa laitteistossa. Bokashointi on kompostointiin verrattava menetelmä, josta on tehtävä jätehuoltoviranomaiselle kompostointi-ilmoitus.  Tutustu bokashointiin ja jälkikäsittelyyn lisää kompostointi sivuilla.

Asumme kunnassa, jossa on alle 10 000 asukasta. Miksi velvoite koskettaa silti meitä?

Biojätteen erilliskeräysvelvoite koskee yli 10 000 asukkan keskustaajama-aluetta. Jätehuoltoviranomainen on määrittänyt Keräämön alueen erilliskeräysalueen käyttäen Suomen ympäristökeskuksen tuottamaa taajamarajausta, joka on Suomen virallinen taajamarajaus.

Taajamalla tarkoitetaan vähintään 200 asukkaan taajaan rakennettua aluetta. Rajaus perustuu 250 m x 250 m ruudukkoon, jossa huomioidaan asukasluvun lisäksi rakennusten lukumäärä, kerrosala ja keskittyneisyys. Rajaus on sekä ajallisesti että alueellisesti vertailukelpoinen. Rajaus on hieman tiukempi kuin yleinen pohjoismainen taajamarajaus

Omistamme kiinteistön, jossa ei asuta. Täytyykö sinne hankkia biojäteastia?

Mikäli kiinteistössä ei ole kukaan kirjoilla eli siellä ei asuta, jäteastioita ei tarvita.

Aiheita, jotka voisivat kiinnostaa sinua

Kierrätysneuvontaa Radio Porissa

Kuulunko biojätteen keräysalueeseen? Miksi biojätteen erottelu on tärkeää? Mikä muuttui jätelaissa? Miksi paperi ja kartonkipakkaukset lajitellaan erikseen? Kuuntele Keräämön ohjelmasarja kierrätyksestä Radio Porin taajuudella 89,4 tiistaisin klo 14.30 ja keskiviikkoisin klo 10.30 sekä uusintana lauantaisin!
Lue lisää

Biojäte

Maatuvaa ja kompostoituvaa elintarvike- ja keittiöjätettä. Noin kolmannes kotitalouden jätteestä on biojätettä.
Lue lisää

Kompostointipuisto

Houkutteleeko ajatus omasta kompostorista, mutta kompostoinnin aloittaminen tuntuu hankalalta? Aina ei ole selvää mitä kaikkea voi ja saa kompostoida, mitä kompostointi vaatii tai millainen kompostori täyttäisi parhaiten omat tarpeet. Kompostointi ei kuitenkaan ole vaikeaa ja alkuun pääsee pienelläkin panostuksella.
Lue lisää