Asiakaspalveluumme tulee paljon ajankohtaisia kysymyksiä. Alla listattuna yleisimpiä. Näet vastauksen klikkaamalla oikealla olevaa nuolta kysymyksen perässä.
PAPERI
Paperi ja kartonki tulee lajitella eri astioihin vuonna 2024, miksi?
Porin seutu on ollut yksi harvoista alueista, joilla paperin ja kartongin on voinut viedä samaan keräysastiaan. Kartonkipakkauksia ei vuodesta 2024 lähtien enää sekoiteta paperin joukkoon, koska sekoittaminen vaikeuttaa keräyspaperin ja kartonkipakkausten hyödyntämistä raaka-aineina jätelain edellyttämällä tavalla.Keräyspaperi ja kartonkipakkaukset matkaavat eri osoitteisiin jatkokäsittelyyn ja sen vuoksi ne tarvitsevat omat, erilliset astiansa. Kotitalouksien keräyspaperi toimitetaan pääasiassa paperiteollisuuteen, jossa siitä tehdään sanomalehti- ja pehmopaperia. Lajiteltu kartonkipakkausjäte matkaa tuottajayhteisöjen vastaanottopaikkoihin, josta ne kuljetetaan raaka-aineeksi kartonkitehtaille.
Pihassani on paperin ja kartongin yhteisastia, johon vuodenvaihteen jälkeen saa laittaa ainoastaan paperia. Paperia ei juurikaan tule enää, joten haluaisimme mieluummin kartonkiastian pihaani, miten tulee toimia?
Jos omakotitalonne on taajama-alueella, Keräämö hoitaa kartonkipakkausten tyhjennykset alkuvuodesta 2024 alkaen. Pakkausjätteiden tyhjennyksen saa tilattua sivuiltamme lomakkeen kautta. Paperiastian tyhjennyksen/ lopettamiseen liittyvät asiat hoidetaan yksityisen kuljetusyhtiön kanssa, jonka kanssa tyhjennyssopimus on ollut alunperin.
kARTONKI- muovi, lasiPAKKAUKSET ja pienmetalli
Kuinka paljon pakkausjätteiden astiatyhjennys maksaa?
Pakkausjätteiden kilpailutusprosessi on vielä kesken ja tarkkoja hintoja täytyy vielä odotella joulukuun puoleen väliin saakka. Tyhjennyshinta-arvio 8-9€/kerta.
Mistä tilaan muovipakkausastian omakotitalon pihaan?
Voit tilata sen Keräämön sivuilta lomakkeen kautta mikäli kuulut taajama-alueeseen.
Maksaako jäteastia erikseen?
Jäteastia kuuluu tyhjennyksen hintaan eli siitä ei tule erillistä kk-veloitusta.
Voiko pakkausjätteille tehdä jätekimpan?
Kyllä voi ja se onkin hyvä ratkaisu! Näin saat jaettua kulut kimppalaisten kesken. Kimppa-astia tilauksen saat tehtyä Keräämön sivuilta lomakkeen kautta
Meillä on monilokeroastia omakotitalossa. Säilyykö astia samana vuonna 2024 kun pakkausjätteiden kuljetukset siirtyvät Keräämölle?
Monilokeroastioiden käyttö päättyy alueellamme toistaiseksi.
Meillä on naapureiden kanssa yhteinen muovipakkausastia. Siirtyykö tyhjentäminen Keräämölle automaattisesti?
Pakkausjätekimppojen tyhjennykset eivät siirry automaattisesti Keräämölle. Jätekimpat, sekä vanhat että uudet pitää ilmoittaa Keräämölle. Näin saadaan laskutustiedot, astian sijainti, osakkaat yms. tiedot kuntoon. Näille löytyy oma liittymislomakkeensa sivuillamme Liity pakkausjätteiden erilliskeräykseen
Biojäte
Mistä tiedän, kuulummeko biojätteen erilliskeräysalueeseen?
Biojätteen erilliskeräys on Keräämön alueen yli 10 000 asukkaan keskustaajama-alueella, johon kuuluu Pori, Ulvila, Nakkila ja Harjavalta. Pääset katsomaan osoitteesi perustella, kuulutko alueeseen Keräämö toimittaa biojätteen erilliskeräysastiat keskustaajama-alueella sijaitseville asuinkiinteistöille ellei kiinteistönhaltija ole ilmoittautunut kompostointirekisteriin tai kimppa-astian käytöstä.
Täytyykö meidän hankkia kompostori omakotitaloon?
Ei missään nimessä täydy hankki ellette ole kiinnostunut kompostoinnista tai teillä ei ole käyttöä mullalle. Hyvänä ja helppona vaihtoehtona on valita biojäteastia, jonka Keräämö toimittaa pihaanne jos kuulutte biojätteeen erilliskeräysalueeseen.
Miksi kompostori täytyy ilmoittaa viranomaiselle?
Viranomaiset keräävät koko Suomesta tietoa kompostoreista. Biojätteen kierrätys on osa Suomen ympäristötavoitteita. Ilmoitusten avulla pyritään seuraamaan kierrätyksen toteutumista ja varmistamaan, ettei puutteellisesta kompostoinnista aiheudu esimerkiksi rottaongelmia.
Keräämö saa tietoonsa rekisteröidyt kompostorit ja tämän perusteella toimittavat biojäteastiat heille, jotka eivät kompostoi.
Mitä biojäteastian tyhjennys maksaa?
Biojätteen kuljetusten kilpailutukset ovat vielä kesken. Astiatyhjennysten hinnat selviävät keväällä 2024.
Meillä on jo ollut biokimppa aiemmin. Siirtyykö tiedot Keräämölle suoraan?
Eivät siirry. Biokimpat, sekä vanhat että uudet pitää ilmoittaa Keräämölle. Näin saadaan laskutustiedot, astian sijainti, osakkaat yms. tiedot kuntoon. Sivuille tulossa vuoden 2024 alussa oma osio biojätteistä.
Jätelakiuudistus
Miksi taloyhtiön pihaan on otettava lisää jäteastioita?
Jätelaki muuttui vuonna 2021. Uuden jätelain tavoitteena on nostaa suomen kierrätysaste vuoteen 2035 mennessä 65 %:iin. Vuodesta 2024 alkaen yhä useampi löytääkin lajittelumahdollisuuden omasta kotipihastaan, kun uusi laki edellyttää vähintään viiden huoneiston kiinteistöt keräämään erilleen kaikki seitsemän jätelajia.
Mihin tarvittiin Keräämö?
Keräämö aloitti toimintansa 1.4.2023, kun Harjavalta, Kokemäki, Merikarvia, Nakkila, Pomarkku, Pori, Siikainen ja Ulvila perustivat yhteisen kunnallisen jätehuoltoyhtiön. Jätelain mukaan kuntien tulee huolehtia omien jätteidensä ohella myös asumisessa syntyvien jätteiden hyödyntämisestä. Keräämö hoitaa näitä lakisääteisiä tehtäviä osakaskuntien puolesta ja järjestää jätehuoltopalvelut alueen 120 000 asukkaalle.
Vuonna 2021 hyväksytty jätelaki lisää entisestään kuntien vastuuta jätehuollosta. Kuntien on järjestettävä pakkausjätteiden ja biojätteen kuljetukset vuosien 2023–24 aikana. Lainsäädännön tiukentuminen ja tehtävien lisääntyminen oli keskeinen syy siihen, että päädyttiin perustamaan yhteinen jätehuoltoyhtiö. Yhtiö kilpailuttaa jätteenkuljetukset kuntien ja asukkaiden puolesta. Näin voidaan toimia tehokkaasti yli kuntarajojen.