Siirry suoraan sisältöön

Asiakaspalveluumme tulee paljon ajankohtaisia kysymyksiä. Alla listattuna yleisimpiä. Näet vastauksen klikkaamalla oikealla olevaa nuolta kysymyksen perässä.

Jäteastiat
Pihastamme on viety jäteastiat pois. Miksi?

Pakkausjätteiden kuljetukset siirtyvät Keräämön operoimiksi tammikuusta 2024 alkaen. Jotkut jätteenkuljetusyritykset ovat jo alkaneet hakemaan pois omia astioitaan, ennen kuin Keräämö on toimittanut omiaan. Puuttuvia pakkausjäteastioita on jo aloitettu toimittamaan taloyhtiöille. Viivettä saattaa ilmaantua, joten toivomme asukkailta kärsivällisyyttä tässä välivaiheessa.

Pihassamme on kahdet astiat. Mitä kuuluu käyttää?

Pakkausjätteiden kuljetukset siirtyvät Keräämön operoimiksi tammikuusta 2024 alkaen. Alussa saattaa olla hieman päällekkäisyyksiä, kun astioita vaihdetaan mm. ehjiin tai kokonaan uusiin. Oikean pakkausjäteastian tunnistat Keräämön uudesta tarrasta. Voit kuitenkin huoletta käyttää sekä vanhoja, että uusia astioita.

Huom! Sekajäte ja paperi eivät ole Keräämön kuljetuksissa mukana. Biojäte siirtyy Keräämölle kesällä 2024.

jätelaki
Mikä jätelakiuudistus?

Uusi jätelaki astui voimaan 19.7.2021. Jätelaista tulevat muutokset astuvat vaiheittain voimaan:

2022:

  • Taajamassa sijaitsevien vähintään viiden huoneiston kiinteistöjen tulee lajitella biojäte erilleen sekajätteestä.
  • Poistotekstiilien keräys käynnistyi.

2023

  • Paikalliset jätehuoltomääräykset uudistuivat.
  • Kompostointirekisteri otettiin käyttöön: jos kompostoit biojätteesi, ilmoittaudu jätehuoltoviranomaisen kompostointirekisteriin.
  • Taajamassa sijaitsevien vähintään viiden huoneiston kiinteistöjen tulee lajitella pakkausjätteet erilleen.
  • Paperin ja kartongin yhteisastioiden käyttö päättyy vuoden lopussa.

2024

  • Biojätteen erilliskeräysvelvoite laajenee myös omakoti- ja pientaloihin keskustaajama-alueella: Porissa, Ulvilassa, Nakkilassa ja Harjavallassa. Lue lisää: Keräämön biojäteapuri
Miksi jätelaki uudistettiin?

Lain taustalla on EU:n jätesäädöspaketti, jonka tavoite on vähentää jätteen määrää, lisätä uudelleenkäyttöä ja kierrätystä. Lakimuutoksen tavoitteena on nostaa Suomen kierrätysaste vuoteen 2035 mennessä 65 %:iin. Näin jätteiden sisältämät arvokkaat raaka-aineet saadaan uudelleenkäyttöön, eikä meidän tarvitse käyttää enää yhtä paljon neitseellisiä luonnonvaroja.

Miksi taloyhtiön pihaan on otettava lisää jäteastioita?

Jätelaki muuttui vuonna 2021. Uuden jätelain tavoitteena on nostaa suomen kierrätysaste vuoteen 2035 mennessä 65 %:iin. Vuodesta 2024 alkaen yhä useampi löytääkin lajittelumahdollisuuden omasta kotipihastaan, kun uusi laki edellyttää vähintään viiden huoneiston kiinteistöt keräämään erilleen kaikki seitsemän jätelajia.

Mihin tarvittiin Keräämö?

Keräämö aloitti toimintansa 1.4.2023, kun Harjavalta, Kokemäki, Merikarvia, Nakkila, Pomarkku, Pori, Siikainen ja Ulvila perustivat yhteisen kunnallisen jätehuoltoyhtiön. Jätelain mukaan kuntien tulee huolehtia omien jätteidensä ohella myös asumisessa syntyvien jätteiden hyödyntämisestä. Keräämö hoitaa näitä lakisääteisiä tehtäviä osakaskuntien puolesta ja järjestää jätehuoltopalvelut alueen 120 000 asukkaalle.   

paperi ja sekajäte
Paperi ja kartonki tulee lajitella eri astioihin vuonna 2024. Miksi?

Porin seutu on ollut yksi harvoista alueista, joilla paperin ja kartongin on voinut viedä samaan keräysastiaan. Kartonkipakkauksia ei vuodesta 2024 lähtien enää sekoiteta paperin joukkoon, koska sekoittaminen vaikeuttaa keräyspaperin ja kartonkipakkausten hyödyntämistä raaka-aineina jätelain edellyttämällä tavalla. Keräyspaperi ja kartonkipakkaukset matkaavat eri osoitteisiin jatkokäsittelyyn ja sen vuoksi ne tarvitsevat omat, erilliset astiansa. Kotitalouksien keräyspaperi toimitetaan pääasiassa paperiteollisuuteen, jossa siitä tehdään sanomalehti- ja pehmopaperia. Lajiteltu kartonkipakkausjäte matkaa tuottajayhteisöjen vastaanottopaikkoihin, josta ne kuljetetaan raaka-aineeksi kartonkitehtaille.

Pihassani on paperin ja kartongin yhteisastia, johon vuodenvaihteen jälkeen saa laittaa ainoastaan paperia. Paperia ei juurikaan tule enää, joten haluaisimme mieluummin kartonkiastian pihaani, miten tulee toimia?

Jos omakotitalonne on taajama-alueella, Keräämö hoitaa kartonkipakkausten tyhjennykset alkuvuodesta 2024 alkaen. Pakkausjätteiden tyhjennyksen saa tilattua sivuiltamme lomakkeen kautta. Paperiastian tyhjennyksen/ lopettamiseen liittyvät asiat hoidetaan yksityisen kuljetusyhtiön kanssa, jonka kanssa tyhjennyssopimus on ollut alun perin.

Keneltä tilaan sekajätteen kuljetuksen?

Jokaisella kotitaloudella tulee olla sekajäteastia, jonka tyhjennys tilataan jätteenkuljetusyritykseltä. Keräämö ei hoida sekajäteastioiden tyhjennyksiä. Tutustu paikallisiin toimijoihin ja selvitä sinulle sopivin kuljetusyritys.

kARTONKI- muovi, lasiPAKKAUKSET ja pienmetalli
Mistä tilaan muovipakkausastian omakotitalon pihaan?

Voit tilata sen Keräämön sivuilta lomakkeen kautta mikäli kuulut taajama-alueeseen.

Kuinka paljon muovipakkausastian tyhjennys maksaa?

Muovipakkausastian(140-380 litrainen astia) tyhjennyshinta on 7,81€/ kerta. Kaikkien pakkausjätteiden tyhjennyshinnat löytyvät täältä

Maksaako jäteastia erikseen?

Jäteastia kuuluu tyhjennyksen hintaan eli siitä ei tule erillistä kk-veloitusta.

Voiko pakkausjätteille tehdä jätekimpan?

Kyllä voi ja se onkin hyvä ratkaisu! Näin saat jaettua kulut kimppalaisten kesken. Kimppa-astia tilauksen saat tehtyä Keräämön sivuilta lomakkeen kautta

Meillä on monilokeroastia omakotitalossa. Säilyykö astia samana vuonna 2024 kun pakkausjätteiden kuljetukset siirtyvät Keräämölle?

Monilokeroastioiden käyttö jatkuu toistaiseksi.

Meillä on naapureiden kanssa yhteinen muovipakkausastia. Siirtyykö tyhjentäminen Keräämölle automaattisesti?

Pakkausjätekimppojen tyhjennykset eivät siirry automaattisesti Keräämölle. Jätekimpat, sekä vanhat että uudet pitää ilmoittaa Keräämölle. Näin saadaan laskutustiedot, astian sijainti, osakkaat yms. tiedot kuntoon. Näille löytyy oma liittymislomakkeensa sivuillamme Liity pakkausjätteiden erilliskeräykseen 

Meidän taloyhtiö ei omista jäteastioita, vaan kuljetusyritys. Toimittaako Keräämö astiat Keräämön kuljetuksille? Eli kartonki-, lasi- ja muovipakkaukset ja metalli sekä keväällä biojätteelle.

Tarkoitus on, että lajitteluun ei tulisi katkoksia ja että kiinteistöllä olisi koko ajan kaikki jäteastiat. Mahdollisuus siihen, että hetkellisesti kiinteistöllä ei olisi kaikkia astioita on kuitenkin olemassa.

Biojäte

Biojätteeseen liittyvät usein kysytyt kysymykset löytyy biojäteapurit-sivuilta