Siirry suoraan sisältöön

Jos et tiedä, onko pakkaus metallia, voit tehdä rypistystestin: Purista pakkausta nyrkissäsi. Jos se ei palaudu takaisin muotoonsa, se on todennäköisesti metallia ja jos se palautuu, se on todennäköisesti muovia. Metallinkeräykseen voi viedä esineitä, joista vähintään puolet on metallia. Elintarvikkeita sisältäneet metallipakkaukset tulee huuhtaista kylmällä vedellä ennen kierrättämistä.​ 

Metallinkeräykseen saa laittaa:

  • Säilyke- ja pantittomat juomatölkit
  • Jugurttipurkkien ja voipakettien kannet
  • Kattilat ja paistinpannut
  • Aterimet, sakset ja käsityökalut
  • Naulat, ruuvit, helat
  • Alumiinifolio ja tuikkukynttilöiden kuoret
  • Tyhjät maalipurkit ja spraypullot

Metallista valmistetaan uusia metallituotteita ja sitä voidaan kierrättää lähes loputtomiin.

Metalli on materiaali, joka voi kiertää ikuisesti

Kun kotitalouksissa ja yrityksissä syntyvä metallinen pakkausjäte kierrätetään, se kulkeutuu uudelleen metalliteollisuuden käyttöön ja muuntuu uusiksi metallituotteiksi. Metallinen pakkaus on ekologinen ja taloudellinen vaihtoehto.

Vie pienmetallit kiinteistön omaan jäteastiaan tai kierrätyspisteeseen. Sinua lähimmän kierrätyspisteen löydät www.kierratys.info

Mitä metallille tapahtuu sen lajittelun jälkeen?

  1. Keräämön jäteauto noutaa metallipakkaukset ja pienmetallin jäteastiasta.
  2. Metalli kuljetetaan ensin Veikko Lehti Oy:n Porin Hangassuon vastaanottoterminaaliin.
  3. Vastaanottoterminaalista metallit kuljetetaan käsittelylaitoksille: Stena Recycling Oy:lle Tahkoluotoon, Eurajoen Romu Oy:lle Eurajoelle, Fortum Waste Solutions Oy:lle Mäntyluotoon tai Stena Recycling Oy:lle Porin Kartanoon. Stena, Fortum ja Eurajoen romu voivat myös toimia vastaanottoterminaaleina, joihin jäteauto voi ajaa suoraan jätteen keräämisen jälkeen.
  4. Käsittelylaitokset murskaavat metallin, ja siitä poistetaan epäpuhtaudet. Murskauksen yhteydessä metalli erotellaan magneettiseen ja ei-magneettiseen metalliin.
  5. Murskattu ja lajiteltu metalli myydään käsittelylaitoksilta metalli- ja terästeollisuuteen Suomeen sekä Eurooppaan.

Kuva esittää metallin matkaa kodin lajittelun jälkeen kierrätykseen.

Ajankohtaista

Huolehditaan talviturvallisuudesta jätehuollossa

Lumi ja liukkaus voivat aiheuttaa turvallisuusriskejä sekä jäteautonkuljettajille että jätepisteiden käyttäjille. Talvikauden sujuva jätehuolto vaatii yhteistyötä – pidetään siis huolta teiden ja pihojen kunnossapidosta! Huolellinen hiekoittaminen ja lumityöt eivät vain helpota jätehuollon toimintaa, vaan vähentävät myös tapaturmien riskiä. Monet talvikauden onnettomuudet voidaan välttää pienillä, ennaltaehkäisevillä teoilla. Liukkaat tiet jätteiden keräyspaikoilla voivat myös estää jäteastioiden tyhjennyksiä.… 

Lue koko juttu
Kuva on koristeellinen. Siinä on sinisellä pohjalla piirretty lamppu.

Hangassuon jätekeskuksen LED-valaistus ja muut uudistushankkeet

Vuosi 2025 on Keräämölle kehityksen vuosi.

Lue koko juttu
Koristeellinen kuva, jossa on piirretyt omakotitalo ja kerrostalo.

Mikä estää lajittelemasta? Kyselytulokset jätehuollon palveluista

Porin seudun jätehuoltojaosto toteutti keväällä 2024 kyselyn, jolla mitattiin kuntalaisten mielipiteitä jätehuollon palveluiden tasosta. Mitkä tekijät motivoivat lajitteluun – ja mitkä tekijät estävät lajittelua eri asumismuodoissa?

Lue koko juttu