Jos et tiedä, onko pakkaus metallia, voit tehdä rypistystestin: Purista pakkausta nyrkissäsi. Jos se ei palaudu takaisin muotoonsa, se on todennäköisesti metallia ja jos se palautuu, se on todennäköisesti muovia. Metallinkeräykseen voi viedä esineitä, joista vähintään puolet on metallia. Elintarvikkeita sisältäneet metallipakkaukset tulee huuhtaista kylmällä vedellä ennen kierrättämistä.
Metallinkeräykseen saa laittaa:
- Säilyke- ja pantittomat juomatölkit
- Jugurttipurkkien ja voipakettien kannet
- Kattilat ja paistinpannut
- Aterimet, sakset ja käsityökalut
- Naulat, ruuvit, helat
- Alumiinifolio ja tuikkukynttilöiden kuoret
- Tyhjät maalipurkit ja spraypullot
Metallista valmistetaan uusia metallituotteita ja sitä voidaan kierrättää lähes loputtomiin.

Metalli on materiaali, joka voi kiertää ikuisesti
Kun kotitalouksissa ja yrityksissä syntyvä metallinen pakkausjäte kierrätetään, se kulkeutuu uudelleen metalliteollisuuden käyttöön ja muuntuu uusiksi metallituotteiksi. Metallinen pakkaus on ekologinen ja taloudellinen vaihtoehto.
Vie pienmetallit kiinteistön omaan jäteastiaan tai kierrätyspisteeseen. Sinua lähimmän kierrätyspisteen löydät www.kierratys.info
Mitä metallille tapahtuu sen lajittelun jälkeen?
- Keräämön jäteauto noutaa metallipakkaukset ja pienmetallin jäteastiasta.
- Metalli kuljetetaan ensin Veikko Lehti Oy:n Porin Hangassuon vastaanottoterminaaliin.
- Vastaanottoterminaalista metallit kuljetetaan käsittelylaitoksille: Stena Recycling Oy:lle Tahkoluotoon, KR Lännen Romy Oy:lle Luvialle, Fortum Waste Solutions Oy:lle Mäntyluotoon tai Stena Recycling Oy:lle Porin Kartanoon. Stena, Fortum ja Eurajoen romu voivat myös toimia vastaanottoterminaaleina, joihin jäteauto voi ajaa suoraan jätteen keräämisen jälkeen.
- Käsittelylaitokset murskaavat metallin, ja siitä poistetaan epäpuhtaudet. Murskauksen yhteydessä metalli erotellaan magneettiseen ja ei-magneettiseen metalliin.
- Murskattu ja lajiteltu metalli myydään käsittelylaitoksilta metalli- ja terästeollisuuteen Suomeen sekä Eurooppaan.

Ajankohtaista

Biojäte kesällä – lajittele oikein ja vältä ongelmat
Kesä tuo mukanaan pihatyöt ja puutarhan hoidon – ja samalla myös suuren määrän puutarhajätettä. Puutarhajätettä ei kuulu laittaa tyhjennettävään biojäteastiaan isoja määriä. Isommat määrät risuja ja haravointijätettä kuuluvat oman pihan kompostoriin, kuntien vastaanottopisteisiin tai Hangassuon jätekeskukseen. Alueemme biojätteet mädätetään biokaasuksi Gasumin laitoksella Honkajoella ja puutarhajäte ei kuulu tähän prosessiin. Se maatuu hitaammin ja erityisesti paksut oksat ja risut voivat tukkia biojätteen käsittelylinjoja. Joskus puutarhajätteen mukana tulee hiekkaa tai kiviä, jotka voivat vahingoittaa laitteistoja.

Kesä ja kärpäset! Vinkit biojätteen lajitteluun kesäkeleillä
Lämpimillä säillä biojäteastiaan saattaa ilmestyä kärpäsentoukkia, sillä ne viihtyvät kosteassa. Kärpäsen toukat ovat harmittomia, mutta toki epämiellyttäviä, kun niitä on astiassa paljon. Toukat katoavat itsestään säiden viilennyttyä, mutta siihen asti voit yrittää ehkäistä niiden ilmestymistä biojätteen kosteutta vähentämällä ja pakkaamalla sen hyvin. Ehkäise biojätteen kosteutta kesäkeleillä näin: Mitä enemmän biojäte kuivahtaa ja saa ilmaa, sitä…

Heinäkuun vaarallisten jätteiden keräykset
Tuo vaaralliset jätteet keräyksiin kotona säilyttämisen sijaan. Vastaanotamme kotitalouksien vaarallisia jätteitä (kuten maalit, pienakut, jäteöljyt) maksutta.