Siirry suoraan sisältöön
.

Jätelain muutokset tapahtuvat Suomessa alueellisesti eri aikataulussa. Keräämön alueella taloyhtiöissä, joissa on asuntoja 5 tai enemmän, tulee löytyä keräysastiat kartonki-, muovi-, metalli- ja lasipakkauksille vuoden 2024 alusta. Samanaikaisesti pakkausmateriaalien tyhjennykset siirtyvät Keräämölle, joka toimittaa pakkausjätteiden erilliskeräysastiat yli 5 asunnon taloyhtiölle.

Porin seudulla on totuttu heittämään keräyspaperit ja kartonkipakkaukset samaan astiaan, mutta yhteiskeräys päättyy vuoden 2023 lopulla. Jatkossa kartonkipakkauksille tulee omat astiansa ja paperille omansa. Uudistuksen ansiosta paperin kerääminen muuttuu Porissa vastaamaan muun Suomen vallitsevaa käytäntöä, sillä Pori naapurikuntineen on yksi harvoista alueista Suomessa, missä paperia ja pahvia on vielä kerätty yhdessä ns. sekakeräyksenä.

”Kartonkipakkauksia ei vuodesta 2024 lähtien enää sekoiteta paperin joukkoon, koska sekoittaminen vaikeuttaa keräyspaperin ja kartonkipakkausten hyödyntämistä raaka-aineina jätelain edellyttämällä tavalla” Keräämön kehittämispäällikkö Tarja Räikkönen.

Paperin ja kartonkipakkausten talteenotosta ovat vastuussa paperin ja kartonkipakkausten tuottajat tai niiden valtuuttamat tuottajayhteisöt. Kartonkipakkauksien ja keräyspaperin keräyksestä on haluttu tehdä mahdollisimman helppoa myös omakotitaloissa ja pienissä taloyhtiöissä asuville. Keräämön alueelta löytyy yhteensä 126 kierrätyspisteitä ja niitä löytyy muun muassa useiden ruokakauppojen pihoista. Mikäli omakotitalossa ja alle 5 asunnon taloyhtiön asukkaat taajama-alueella haluavat omaan pihaansa kartonkipakkausten erilliskeräysastian, sen voi tilata loppuvuodesta Keräämöltä.

Aiheita, jotka voisivat kiinnostaa sinua

Taloyhtiöille

Pakkausjätteiden kuljetukset siirtyvät Keräämölle vuonna 2024
Lue lisää