Siirry suoraan sisältöön
.

Kesäloman aikana ei ole syytä unohtaa lajittelua, päinvastoin, lomalla jätteitä syntyy jopa enemmän.

Tässä kesän parhaat lajitteluvinkit:

1. Tee mökille toimiva lajittelupiste ja aseta lajitteluastiat tai kestokassit helposti kaikkien saataville niin lajittelu sujuu.

2. Lajittelemalla annat pakkaukselle uuden elämän! Muovi-, kartonki-ja lasipakkauksissa sekä metallissa on monesti useampia materiaaleja samassa pakkauksessa. Lajittele pakkausjätteet aina päämateriaalin mukaan eli esim. jos pakkauksessa on kartonkia yli 50 %, lajittele se kartonkipakkauksiin.

3. Pakkausjätteet tulee olla puhtaita, mutta se ei tarkoita sitä, että jätteitä pitäisi tiskata. Muovipakkauksien puhdistukseksi riittää pakkauksen huolellinen pyyhkiminen tai huuhtelu viileällä vedellä sen verran, että pakkaus ei ala haista ennen kierrätykseen viemistä.

4. Litistä kartonkipakkaukset: Kun kartongit litistetään, on keräysastioiden tyhjennyskertojen määrä mahdollista jopa puolittaa.

5. Alumiinin valmistus on ilmastolle hyvin kuormittavaa. Lajittele juhannusruokien grillinvuoat ja foliopaperit metalliin, jos et aio käyttää sitä enää uudelleen. Alumiini voi kiertää lähes ikuisesti.

6. Vältä kertakäyttöastioita, koska ne lisäävät jätevuorta entisestään!

7. Ota selvää, missä sijaitsee mökkiäsi lähinnä oleva kierrätyspiste. Yleensä ne ovat kauppojen pihoissa, jolloin jätteiden kierrätys sujuu kätevästi kauppareissun yhteydessä. Löydät kaikki pisteet kartalta täältä: kierrätys.info

8. Vie kotitalouksien vaaralliset jätteet eli maalipurkkien jämät, puolitäydet spraypullot tai öljykanisterit maksutta vaarallisten jätteiden keräykseen tai lajitteluasemille. Myös muita jätteitä mm. sähkölaiteromua, puujätettä ja vanteettomia renkaita saa tuoda lajitteluasemalle ilman maksua. Isot sekajätteet kuten rikkinäiset pihakalusteet, patjat tai huonekalut otetaan maksua vastaan Hangassuon jätekeskuksessa sekä lajitteluasemilla Tiiliruukissa ja Merikarvian Krookassa.