Siirry suoraan sisältöön
.

Kohta kompostori vaipuu talvihorrokseen. Mutta ei välttämättä.

Talvisaikaan kompostori saattaa jäätyä ja nukahtaa talviuneen. Tätä ei tarvitse pelätä. Kyllä se sieltä keväällä herää. Jäätyminen ei vahingoita kompostoria eikä kompostimassaa, mutta kompostori täyttyy tavallista nopeammin. Ennen paukkuvia pakkasia täytyy vain muistaa tyhjentää kompostoria niin, että talvella sen tilavuus riittää syntyvälle biojätteelle. Kompostori kannattaa tyhjentää niin, että tyhjää tilaa talven varalle on n. 2/3 osaa kompostorin tilavuudesta. Huom! Tyhjennettäessä ei biojäte saa enää olla tunnistettavaa vaan se on jo maatunut raakamullaksi.

Miten pitää kompostoria hereillä viilenevissä säissä

  • Lämpötilaa nostaa ja ylläpitää kompostoriin kehittyvä pieneliökanta elintoiminnoillaan-> säännöllinen jätteen lisääminen pitää yllä pieneliökantaa. Talvella kompostoria kannattaa ruokkia 3-4 kertaa viikossa
  • Riittävästi kuiviketta! Biojäte on märkää ja jäätyy helposti. Turvetta sisältävä kuivike imee kosteutta ja tasaa biojätemassan kosteuseroja.
  • Lisää kuiviketta aina ruokinnan jälkeen. Kuivike toimii eristeenä ja suojaa lämmintä biojätemassaa, jos kannesta tippuu kylmää kondenssivettä.
  • Kompostorin pohjalla oleva massa on vanhin osa. Se on jo käynyt läpi kuuman vaiheen ja jäähtynyt. Kompostia voi tyhjentää myös talvella, jolloin toiminta usein piristyy.
  • Säädä ilmanvaihto pienemmälle.
  • Älä sekoittele kompostia turhaan sillä se jäähdyttää. Toiminta jatkuu viileässäkin, mutta hitaammin.

Bonusvinkkejä

  • Upota päälliskerroksen biojätemassaan kiehuvalla vedellä täytetyt pullot. Pysyy lämpimämpänä pitempään. Poista pullot kun ovat jäähtyneet.
  • Säilytä kuivike keittiössä lämpimässä. Lisää biojätteen joukkoon jo sisällä. Vie valmiina kompostoriin.
  • Lumisena talvena kasaa kompostorin ympärille ”lisälämpöeriste” lumesta.
  • Älä avaa talven kylmimpänä päivänä. Lämpö karkaa.
  • Juttele kompostillesi kauniista ja hoida hyvin. Näin yhteistyö jatkuu hedelmällisenä vuosikymmeniä.

Kun kompostimassa jäähtyy -5 asteeseen, kaikki hajotustoiminta pysähtyy. kaupallisilla kompostiherätteillä voi toimintaa halutessaan kokeilla jatkaa talvellakin.


Aiheita, jotka voisivat kiinnostaa sinua

Kompostointi

Kompostoinnin plussat Miten kompostori valitaan ja mitä sinne saa laittaa? Ympärivuotinen kompostointi vaatii haittaeläinsuojatun ja lämpöeristetyn kompostorin. Markkinoilla on monta hyvää kompostorimallia, mutta kompostorin voi myös rakentaa itse, kunhan edellä mainitut vaatimukset täyttyvät. Kompostorin koko riippuu asukasmäärästä ja asukkaiden kulutustottumuksista. Elintarvikejätteelle tarkoitetut valmiskompostorit ovat yleensä 200–300 litran kokoisia ja sopivat hyvin nelihenkiselle taloudelle. Ennen kompostorin… 
Lue lisää

Biojäte

Maatuvaa ja kompostoituvaa elintarvike- ja keittiöjätettä. Noin kolmannes kotitalouden jätteestä on biojätettä.
Lue lisää

Kompostointipuisto

Houkutteleeko ajatus omasta kompostorista, mutta kompostoinnin aloittaminen tuntuu hankalalta? Aina ei ole selvää mitä kaikkea voi ja saa kompostoida, mitä kompostointi vaatii tai millainen kompostori täyttäisi parhaiten omat tarpeet. Kompostointi ei kuitenkaan ole vaikeaa ja alkuun pääsee pienelläkin panostuksella.
Lue lisää