Keräämö toimittaa biojätteen velvoitealueelle noin 7 000 tuulettuvaa biojäteastiaa ja noin 1200 kiinteäseinäistä biojäteastiaa. Innokkaimmat lajittelijat kysyvät asiakaspalvelustamme astioiden toimitusaikoja. Biojäteastioiden jakelu on edennyt Ruosniemen, Toejoen ja Isojoenrannan alueille. Keskiviikkona 18.9. Ruosniemen astioista 95 % on jaettu. Toejoen astioista 26 % ja Isojoenrannan astioista 22 %. Eteläiselle biojätteen keräysalueelle eli Itä-Poriin, Ulvilaan, Nakkilaan ja Harjavaltaan astiajakoa päästään aloittamaan lokakuussa.
Yli puolet velvoitealueelle kuuluvista kiinteistöistä valitsi biojätteen keräystavaksi kompostoinnin ja ilmoittautuivat ajallaan viranomaisen ylläpitämään kompostointirekisteriin. Kompostointi-ilmoituksia kuitenkin puuttuu yhä, ja tämä aiheuttaa turhia biojäteastian vientejä sekä vastavuoroisesti ylimääräisten biojäteastioiden poishakuja. Turhan astiatoimituksen voi välttää huolehtimalla kompostointi-ilmoituksen tekemisen Porin seudun jätehuoltoviranomaiselle. Lomake ilmoitukseen löytyy Porin kaupungin sivuilta osoitteesta: www.pori.fi/jatehuoltolomakkeet.
Biojäteastioita on viety myös kiinteistöille, joilla on kompostori, mutta se ei sovellu ympärivuotiseen käyttöön. Näille kesäkompostoijille viedään biojäteastia samassa jakelussa kuin muillekin. Biojäteastiaa kuitenkin käytetään ja tyhjennetään vain talvikauden ajan, eli viikot 41-17.
Vinkkejä biojätteen lajitteluun pitenevässä kesässä
Kun biojäteastia saapuu pihaan, voi sen ottaa heti käyttöön. Muista aina pakata biojäte ennen pihan biojäteastiaan viemistä, paperipussi on tähän paras vaihtoehto. Tämän vuoden kesä on ollut poikkeuksellisen kuuma ja kostea, ja nyt syksyn ollessa jo pitkällä lämpimät säät ovat edelleen jatkuneet. Tämä on mahdollistanut kärpäsille erinomaiset lisääntymisolosuhteet, sillä kärpäsentoukat viihtyvät kosteassa ja kuumassa.
Pakkaamalla biojätteen voi vähentää jätteen kosteutta ja näin myös toukkien sekä kärpästen määrää astiassa. Kosteutta voi vähentää myös laittamalla keittiön sisäbiojäteastian pussin pohjalle sanomalehteä, kananmunakennoa tai talouspaperia kosteutta imemään. On tärkeää huomioida, että pussi säilytetään ilmavassa paikassa keittiössä. Kun biojäte kuivuu, ja saa happea, se haisee vähemmän. Paperipussi on hengittävämpi vaihtoehto kuin biomuoviset pussit ja toimivat myös biokaasulaitoksen prosesseissa paremmin.