Siirry suoraan sisältöön
.

Biojätteen erilliskeräys aloitetaan kesäkuussa pohjoiselta alueelta, johon kuuluu Pohjois- ja Länsi-Pori sekä osa Porin keskustaa. Pohjoisen alueen kiinteistön omistajat tulevat saamaan Keräämöltä kirjeen helmikuun viimeisellä viikolla, jossa on toimintaohjeet, miten oma valinta biojätteen keräyksestä ilmoitetaan. Asukkaiden tulee ilmoittaa Keräämölle 15.4 mennessä, mikä vaihtoehto on juuri heille paras. Valitseeko pihaan biojäteastian omaan käyttöönsä, muodostaako naapurustosta biokimpan vai kompostoiko? Katso piirrosvideo: Biojätteen keräys, ei uhka vaan mahdollisuus

Porin seudun jätehuoltojaoston taksaesitys on ollut 13.2.2024 alkaen nähtävillä Keräämön alueen kuntien sähköisillä ilmoitustauluilla. Biojäteastioiden tyhjennyshinnat ovat herättäneet paljon mielenkiintoa ja erityisesti eri vaihtoehtojen vuosikustannukset.

Laskimme esimerkkejä kolmen erilaisen kimppavaihtoehdon vuosikustannuksista. Esimerkeissä olevat hinnat ovat taksaesityksestä ja toteutuvat mikäli tyhjennysmaksut hyväksytään Porin seudun jätehuoltojaoston kokouksessa 26.3.2024. Kimppa-astia A) on kolmen kiinteistön yhteinen 140 l astia ja B) on viiden kiinteistön 240 l astia. Biojäteastian tyhjennysväli on kesällä maksimissaan 2 viikkoa ja talvella 4 viikkoa. Tuulettuva biojäteastia C) soveltuu maksimissaan kahden kotitalouden kimppa-astiaksi ja sillä on ympäri vuoden 4 viikon tyhjennysväli.

A) Biojäteastia 140 l kimppa-astia, 3 kotitaloutta

n.19 tyhjennystä vuodessa x yhden tyhjennyksen hinta 9,97 € / 3 kotitaloutta

Vuosikustannus = 63,15 €/ kotitalous

B) Biojäteastia 240 l kimppa-astia, 5 kotitaloutta

n.19 tyhjennystä vuodessa x yhden tyhjennyksen hinta 11,51 € / 5 kotitaloutta

Vuosikustannus = 43,74 €/ kotitalous

C) Tuulettuva biojäteastia 140 l, 2 kotitaloutta

n.13 tyhjennystä vuodessa x yhden tyhjennyksen hinta 10,35 € / 2 kotitaloutta

Vuosikustannus = 67,28 €/ kotitalous

Biojäteastiaan ei laiteta sisäsäkkiä, ellei kiinteistön omistaja sitä erikseen toivo. Sisäsäkin hinta on taksaehdotuksessa 1,12 €/kpl. Astia pysyy puhtaana, kun biojäte pakataan kotona hyvin. Biojäte laitetaan maatuvaan pakkaukseen kuten paperipussiin, sanomalehdestä taiteltuun pussiiin, kartonkipakkaukseen tai biohajoavaan pussiin.

Lue lisää biojäteapuri-sivuilta