Siirry suoraan sisältöön
.

Syksy on pitkällä, ja talvi lähenee. Ennen pakkasia voit valmistella kompostoriasi talveen tyhjentämällä siitä kompostoitunutta massaa eli raakamultaa jälkikompostoitumaan. Näin varmistat, että kompostorin tilavuus riittää talven aikana syntyvälle biojätteelle.

Jälkikompostointi on tärkeää, sillä raakamulta ei usein ole vielä käyttövalmista sellaisenaan, ja olennaista on jälkikypsytellä sitä. Komposti on täysin kypsää yleensä 1–3 vuoden kuluttua.

Milloin ja Miten jälkikompostoidaan?

  • Kun kompostorin alimmainen kerros näyttää maatuneelta tummanruskealta humukselta, eikä siitä voi tunnistaa enää mitä se on ollut, kompostoitunutta massaa voi siirtää jälkikompostoitumaan.
  • Käytä apuna lapiota ja esim. ämpäriä tai kottikärryjä, ja lapioi raakamultaa kompostorin luukusta. Raakamullan seassa voi olla vielä kananmunankuoria tai luita, sillä niiden maatuminen kestää pidempään kuin muun biojätteen. Voit siirtää ne takaisin kompostoitumaan.
  • Jälkikompostoriksi sopii esimerkiksi puutarhajätteelle tarkoitetut kompostorit. Sen ei tarvitse olla lämpöeristetty. Jälkikompostori voi olla myös kehikko, jonka peität kannella tai kevytpeitteellä. Laita jälkikompostorin pohjalle 5 cm kerros karkeaa oksahaketta tai risuja, ja kaada raakamulta sinne.

    Kuvassa esitetään kuvasarjana jälkikompostoinnin vaiheet. Kuvassa näkyy kompostoitunutta raakamultaa, jota siirretään lapion avulla ämpäriin. Kuvassa esitetään, että massa on hieman kosteaa: puristaessa siitä tulee tippa nestettä. Raakamulta kaadetaan jälkikompostoriin.