Jos et tiedä, onko pakkaus metallia, voit tehdä rypistystestin: Purista pakkausta nyrkissäsi. Jos se ei palaudu takaisin muotoonsa, se on todennäköisesti metallia ja jos se palautuu, se on todennäköisesti muovia. Metallinkeräykseen voi viedä esineitä, joista vähintään puolet on metallia. Elintarvikkeita sisältäneet metallipakkaukset tulee huuhtaista kylmällä vedellä ennen kierrättämistä.
Metallinkeräykseen saa laittaa:
- Säilyke- ja pantittomat juomatölkit
- Jugurttipurkkien ja voipakettien kannet
- Kattilat ja paistinpannut
- Aterimet, sakset ja käsityökalut
- Naulat, ruuvit, helat
- Alumiinifolio ja tuikkukynttilöiden kuoret
- Tyhjät maalipurkit ja spraypullot
Metallista valmistetaan uusia metallituotteita ja sitä voidaan kierrättää lähes loputtomiin.

Metalli on materiaali, joka voi kiertää ikuisesti
Kun kotitalouksissa ja yrityksissä syntyvä metallinen pakkausjäte kierrätetään, se kulkeutuu uudelleen metalliteollisuuden käyttöön ja muuntuu uusiksi metallituotteiksi. Metallinen pakkaus on ekologinen ja taloudellinen vaihtoehto.
Vie pienmetallit kiinteistön omaan jäteastiaan tai kierrätyspisteeseen. Sinua lähimmän kierrätyspisteen löydät www.kierratys.info
Mitä metallille tapahtuu sen lajittelun jälkeen?
- Keräämön jäteauto noutaa metallipakkaukset ja pienmetallin jäteastiasta.
- Metalli kuljetetaan ensin Veikko Lehti Oy:n Porin Hangassuon vastaanottoterminaaliin.
- Vastaanottoterminaalista metallit kuljetetaan käsittelylaitoksille: Stena Recycling Oy:lle Tahkoluotoon, Eurajoen Romu Oy:lle Eurajoelle, Fortum Waste Solutions Oy:lle Mäntyluotoon tai Stena Recycling Oy:lle Porin Kartanoon. Stena, Fortum ja Eurajoen romu voivat myös toimia vastaanottoterminaaleina, joihin jäteauto voi ajaa suoraan jätteen keräämisen jälkeen.
- Käsittelylaitokset murskaavat metallin, ja siitä poistetaan epäpuhtaudet. Murskauksen yhteydessä metalli erotellaan magneettiseen ja ei-magneettiseen metalliin.
- Murskattu ja lajiteltu metalli myydään käsittelylaitoksilta metalli- ja terästeollisuuteen Suomeen sekä Eurooppaan.

Ajankohtaista

Huhtikuun vaarallisten jätteiden keräykset
Vastaanotamme kotitalouksien vaarallisia jätteitä maksutta. Täältä näet paikkakuntakohtaiset vastaanottoajat huhtikuussa.

Biojäteastioiden pesut ovat alkaneet
Jätehuoltomääräysten mukaan biojäteastiat tulee pestä vähintään kahdesti vuodessa. Keräämö huolehtii pesuista keväällä ja syksyllä, ja nämä kaksi pesua sisältyvät biojäteastian tyhjennysmaksuun. Pesut pyritään ajoittamaan astian normaaliin tyhjennysrytmiin, mutta joissakin tapauksissa tyhjennys tapahtuu normaalista tyhjennysrytmistä poiketen. Keräämön urakoitsijat järjestelevät pesuja alueellisesti ja kaluston saatavuuden mukaan heille parhaiten sopivalla aikataululla. Tästä syystä emme pysty ennakoimaan ja ilmoittamaan…

Kevät ja koulujen siivoustalkoot lähestyy
Keväällä katukuvassa saattaa näkyä pieniä iloisia siivoajia, sillä on koulujen siivoustalkoiden aika! Keräämö on jälleen haastanut kaikki toiminta-alueensa kuntien 1-9 luokkalaiset sekä koulujen henkilökunnan järjestämään roskienkeräystempauksia lähiympäristöissään. Haastekirjeet on lähetetty koulujen rehtoreille.