Siirry suoraan sisältöön

Loppuun käytetylle tekstiilille uusi elämä

Löytyikö siivouksen jälkeen käytöstä poistuneita, rikkinäisiä tai loppuun kuluneita vaatteita tai kodintekstiilejä? Sellaisia joita et enää voi käyttää sellaisenaan tai korjattuna uudestaan. Tuo ne poistotekstiilien keräykseen, jos ne ovat kuivia ja puhtaita. Poistotekstiilit ovat kotitalouksilta kerättyjä rikkinäisiä tai muuten käyttökelvottomia puhtaita vaatteita ja kodin tekstiilejä, jotka voidaan käsittelyn jälkeen hyödyntää uusien tuotteiden raaka-aineena.

Mitä saa laittaa?

  • takit, housut, hameet ja paidat 
  • lakanat, pyyhkeet ja pöytäliinat 

Vähäiset pinttyneet tahrat, vetoketjut ja napit eivät ole haitaksi. Pakkaa poistotekstiilit muovipussiin ja sulje tiiviisti. 

Mitä ei saa laittaa?

  • likaiset tekstiilit, kuten kosteat, homeiset, öljyiset, ötökkäiset tai voimakkaasti tuoksuvat 
  • matot ja patjat 
  • tyynyt, peitot, pehmolelut, toppavaatteet 
  • alushousut, sukat, sukkahousut, rintaliivit 
  • kengät, vyöt, laukut 

Vastaanottopaikat:

Vienti vain vastaanottopaikkojen aukioloaikoina.

  • Kauppakeskus Puuvilla, Siltapuistokatu 14, Pori (Pullonpalautusautomaattien luona)
  • Kauppakeskus ICCO, Itäkeskuksenkaari 8, Pori (kauppakäytävä)
  • Kauppakeskus IsoKarhu, Yrjönkatu 14, Pori (Itäpuiston puoleinen katutaso)
  • Tiiliruukin Keräämö, Savipajankatu 8, Pori
  • Krookan Keräämö, Satamatie 27, Merikarvia
  • K-Supermarket Teljänportti, Teljänportti 3, Kokemäki
  • Nakkilan kierrätyskeskus, Satakunnantie 1 (kulku Mikaelintien kautta), Nakkila

Mitä poistotekstiileille tapahtuu?

Kerätyistä tekstiileistä poistetaan Porissa käsin lajittelemalla kaikki keräykseen kuulumaton kuten vielä uudelleenkäyttöön sopivat sekä suoraan sekajätteeseen kuuluvat tekstiilit. Uudelleenkäyttöön sopivia tekstiilejä tarjotaan Keräämön yhteistyökumppaneille, kuten erilaisille yhdistyksille ja näin ne voivat vielä päätyä käyttöön sellaisenaan. Esilajittelun jälkeen poistotekstiilit toimitetaan Turkuun Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:lle, jossa niille tehdään vielä materiaalilajittelu, lajitellaan erikseen muun muassa villa, puuvilla, farkkukangas ja keinokuidut. Lopullisen lajittelun jälkeen tekstiilit toimitetaan Paimioon poistotekstiilien käsittelylaitokselle, jossa ne mekaanisesti rouhitaan takaisin kuiduiksi. Saatu lopputuote on uusien tuotteiden raaka-ainetta. Kierrätyskuidusta valmistetaan mm. lankaa, suodatinkankaita, eriste- ja akustiikkalevyjä. 

Poistotekstiilien kierrättäminen on tärkeää! Tekstiilien tuotannossa käytetyillä materiaaleilla, tuotantoprosesseilla ja niiden myötä syntyvillä tekstiilijätteillä on negatiiviset ympäristövaikutukset. Jos poistotekstiiliä ei kerättäisi erilleen päätyisivät kaikki rikkinäiset ja käyttökelvottomat tekstiilit suoraan sekajätteeseen poltettavaksi ja olemassa oleva hyödynnettävä raaka-aine katoaisi savun ilmaan. Kun korvaamme neitseellisiä uusia raaka-aineita kierrätyksestä syntyvällä raaka-aineella säästämme yhdessä luonnonvarojamme.
Katso poistotekstiilien käsittelylinjaston esittelyvideo

Ajankohtaista

Kuvassa on piirroskuva, joka esittää vaarallisen jätteen keräysautoa.

Huhtikuun vaarallisten jätteiden keräykset

Vastaanotamme kotitalouksien vaarallisia jätteitä maksutta. Täältä näet paikkakuntakohtaiset vastaanottoajat huhtikuussa.

Lue koko juttu

Biojäteastioiden pesut ovat alkaneet

Jätehuoltomääräysten mukaan biojäteastiat tulee pestä vähintään kahdesti vuodessa. Keräämö huolehtii pesuista keväällä ja syksyllä, ja nämä kaksi pesua sisältyvät biojäteastian tyhjennysmaksuun. Pesut pyritään ajoittamaan astian normaaliin tyhjennysrytmiin, mutta joissakin tapauksissa tyhjennys tapahtuu normaalista tyhjennysrytmistä poiketen. Keräämön urakoitsijat järjestelevät pesuja alueellisesti ja kaluston saatavuuden mukaan heille parhaiten sopivalla aikataululla. Tästä syystä emme pysty ennakoimaan ja ilmoittamaan… 

Lue koko juttu
Kuvassa on roskapusseja.

Kevät ja koulujen siivoustalkoot lähestyy

Keväällä katukuvassa saattaa näkyä pieniä iloisia siivoajia, sillä on koulujen siivoustalkoiden aika! Keräämö on jälleen haastanut kaikki toiminta-alueensa kuntien 1-9 luokkalaiset sekä koulujen henkilökunnan järjestämään roskienkeräystempauksia lähiympäristöissään. Haastekirjeet on lähetetty koulujen rehtoreille.

Lue koko juttu