Siirry suoraan sisältöön
.

Elokuussa moni opiskelija muuttaa ensimmäiseen omaan asuntoonsa. Lajitella pitäisi. mutta miten kesyttää kaaos, kun keittiön tasot pursuavat tyhjiä pakkauksia ja purnukoita?

Keräämön kierrätyskoutsit käärivät hihansa ja paneutuivat pienen keittiön mahdollisuuksiin. Kohteeksi valikoitui 25 neliöinen opiskelijakämppä Porin keskustassa ja sen mukavan kompakti, noin kahden neliön suuruinen keittiö. Talo on rakennettu 60- luvulla, jolloin lajittelu oli vielä lapsen kengissä ja jätehuolto tarkoitti roskapussin pudottamista käytävässä olevaan jätekuiluun.

Hukkatilat hyötykäyttööt

Vanhojen allaskaappien ominaispiirre lienee hukkatila. Putkien kiemurat eivät salli kunnollisten hyllyjen asentamista ja kaappiin jää tyhjää tilaa. Allaskaappia kannattaakin tutkia, jos sieltä löytyisi jokin kolo käytettäväksi vaikkapa jollekin jätteelle, jota syntyy vain vähän. Metalli ja paperi mahtuvat matalaankin tilaan, jolloin kaapista voi löytyä näille oma soppensa.

Jätteet, jotka voivat liata tai alkaa tuoksumaan, kannattaa sijoittaa keittiöön. Sekajäte saattaa olla epämiellyttävin koostumukseltaan, joten allaskaapin jäteastia tuntuu luonnolliselta paikalta. Myös biojätteelle kannattaa varata tila keittiöstä, jossa se ei pääse likaamaan tai valumaan mihinkään vaikeasti siivottavaan paikkaan.

Katse keittiön ulkopuolelle

Kartonkipakkaukset ovat usein kuivia tai helposti puhdistettavia, jotka eivät tuoksu eivätkä sotke. Määränsä ja kokonsa puolesta muovipakkaukset sen sijaan valtaavat usein eniten tilaa. Niille kannattaakin katsoa paikka, josta ne ovat helposti napattavissa mukaan ulos. 

Katseen voi tässä kohtaa suunnata vaikkapa eteisen puolelle. Nykyään on myynnissä erilaisia hyvän näköisiä kierrätysastioita, jotka toimivat istuimena, jos kenkien laitossa kaipaa apua. Kaupoissa on myös myynnissä kauniita kestokasseja, jotka voi helposti ripustaa naulakkoon ja napata lähtiessään mukaansa. Jos haluat omaperäisen säilytysratkaisun lasipurkeille, piilota ne vaikka lempi paitasi sisään. Ripusta henkariin ensin muovipussi ja peitä se tämän jälkeen t-paidalla. Muovipussi täyttyy pikkuhiljaa lasipakkauksilla, aivan silmiesi alla.

Anna kierrätysintosi näkyä!

  • Päällystä kannellisia laatikoita kankailla, vanhalla tapetilla tai paperilla. Sujauta jätteet kauniiden kuorien sisään ja pidä laatikot esillä.
  • Hyödynnä ovet. Askartele kankaasta lajittelujärjestelmä ja ripusta se eteisen tai vaatehuoneen oveen. Pussukoihin mahtuvat ne jätteet, joita syntyy vain vähän, kuten paristot, lääkejätteet tai jopa metalli tai lasi.
  • Myös naulakkoa voi hyödyntää. Ripusta kestokassi S-koukussa vaatetankoon ja säilytä jätteet jemmassa.
  • Syvyydeltään kapeat kenkähyllyt sopivat jätteiden lajitteluun eivätkä vie paljoa tilaa eteisessä.