Siirry suoraan sisältöön
.

Haastattelimme tuoreita biokimppalaisia Pietniemessä, jotka ovat aloittaneet biojätteen lajittelun tämän vuoden kesäkuussa. Nyt, kun biojätteen lajittelusta on kertynyt kokemusta pian 5 kuukautta, halusimme tietää, miten kimppa on sujunut?

Kyseessä on kahden talouden lapsiperheet ja heillä on käytössään tuulettuva 140 litrainen biojäteastia.

Biojätteen määrä on yllättänyt

Kimpan biojäteastia täyttyy neljässä viikossa aivan täyteen, jota toinen kimppalainen hämmesteli: ”biojätteen määrä on todellakin yllättänyt, uskomattoman paljon sitä tulee”. Vaikka astia täyttyy neljässä viikossa, siitä huolimatta hajuhaittoja ei ole ilmennyt: ”Astia ei haissut edes + 30 asteen helteillä kesällä.” Kovilla helteillä kosteus ja kuumuus toi astiaan kärpäsiä, mutta ei häiritseviä määriä.

Molempien talouksien biojätepussit mahtuvat tuulettuvan astian hyllyille kuivumaan vierekkäin.

Miten onnistua?

Kimppalaisten mukaan avain biojätteen hajuttomuuteen on oikeanlainen lajittelu. ”Keräämme biojätteen avonaiseen paperipussiin sisällä joten se ehtii kuivua jo sisällä.” Toinen kimppalainen kertoi käyttävänsä biojätepussin pohjalla kananmunankennoa imemässä kosteutta. Myös talouspaperi ajaa saman asian.

Kimppalaisten vinkit:

  • Anna biojätteen kuivahtaa
  • Kananmunankennoa biojätepussin pohjalle
  • Molempien talouksien biojätepussit mahtuvat astian hyllylle kuivumaan.
  • Hyödynnä kaupan hedelmä- ja vihannesosaston paperipussit ja käytä ne kotona biojätepusseina. Ei tarvitse ostaa biojätepusseja erikseen.

Miten kimppalaisten kannattaa varautua talveen? Kimppalaiset aikovat huolehtia yhdessä jäteastian ympäristön talvikunnossapidosta, lumitöistä ja liukkauden torjunnasta. Näin jäteauton kuljettajan on turvallista tyhjentää astiaa myös talvella.