Kuudesluokkalaisten Yrityskylässä toimii mini-Keräämö
Nuorten yrittäjyys ja talous NYT Yrityskylä on elämyksellinen oppimiskokonaisuus työelämästä, taloudesta, yrittäjyydestä ja yhteiskunnasta. Keräämö on mukana kuudesluokkalaisten Yrityskylä Satakunnassa, jossa oppilaat pääsevät harjoittelemaan yhteiskunnan ja yritysten toimintaa pienoiskaupungiksi rakennetussa oppimisympäristössä. Porin Herttuantorilla toimivaan yrityskylään osallistuvat vuosittain kaikki Satakunnan 6- ja 9-luokan oppilaat, yhteensä 4 400 oppilasta.
Yhdessä yrityskumppanien ja Yrityskylän asiantuntijoiden käsikirjoittamien ammattien ansiosta oppilaat pääsevät harjoittelevat yritysten toimintaa aidoissa ammateissa ja työtehtävissä. Mini-Keräämössä oppilaat voivat hakea töihin toimitusjohtajan, kiertotaloussuunnittelijan, lajitteluasemanhoitajan tai logistiikkapäällikön ammatteihin. Näin he saavat kokemusta jätelaista, kiertotaloudesta sekä ymmärrystä jätehuollon tärkeydestä osana yhteiskuntaa. Muita yhteistyökumppaneita Keräämön lisäksi ovat mm. Satakunnan Osuuskauppa, OP Länsi-Suomi, LähiTapiola, Boliden Harjavalta, Teollisuuden Voima ja Yle.
” Keräämö haluaa panostaa lasten ja nuorten ympäristökäyttäytymiseen, osaamiseen ja tulevaisuuteen. Kierrätys ja kestävä kuluttaminen ovat perustaitoja, jotka opitaan nuorena. Yhteistyö Yrityskylän kanssa on loistava lisä valistustyöhön, jota jo teemme yhteistyössä Porin kaupungin ja 4H-yhdistyksen kanssa. Oppimismuoto Yrityskylässä on toiminnallinen, joka sopii erinomaisesti kiertotalouden edistämiseen,” sanoo Keräämön toimitusjohtaja Jaakko Nirhamo.
Yrityskylä Satakuntaan osallistuvat kaikki kuudes- ja yhdeksäsluokkalaiset Eurasta, Eurajoelta, Harjavallasta, Huittisista, Jämijärveltä, Kankaanpäästä, Karvialta, Kokemäeltä, Merikarviasta, Nakkilasta, Pomarkusta, Porista, Raumalta, Säkylästä ja Ulvilasta.
Yrityskylä on palkittu maailman parhaana koulutusinnovaationa. Peruskoulun opetussuunnitelman oppimateriaali koostuu kymmenestä oppitunnista, joilla käsitellään yhteiskuntaa, taloutta, työelämää ja yrittäjyyttä. Oppimateriaali käydään läpi koulussa ennen Yrityskylä-päivää. Oppilaat pohtivat esimerkiksi yhteiskunnan toimintaa ja eri toimijoita, oppivat talouteen liittyvää sanastoa ja harjoittelevat budjetointia. Oppilaat kirjoittavat oppitunneilla työhakemuksen Yrityskylän oikeisiin työpaikkoihin ja osallistuvat työhaastatteluun. Tämän jälkeen oppilailla on tiedossa ammatti, jossa he tulevat Yrityskylä-päivänä työskentelemään.