Siirry suoraan sisältöön
.

Toisen roska on toisen taide -kuvataidehaasteessa yläkoululaiset haastettiin tekemään muotokuvia poikkeuksellisista malleista, nimittäin roskista! Taiteilijat löysivät roskat ympäristöstään ja kirjoittivat roskan löytöpaikan teoksen yhteyteen. Näyttely on esillä Porin pääkirjastossa 28.5.-15.6.2024.

Kuvataidehaasteen taustalla on Pidä saaristo Siistinä ry:n Mahanpuruja muovista -kampanja, jonka tavoitteena on herättää ihmisiä pohtimaan oman käyttäytymisensä vaikutusta vesistöjen roskaantumiseen. Kampanjassa roskan reitti sadevesikaivojen kautta suoraan vesistöihin tehdään tutuksi kaivonkansien viereen asetettavilla katutaideteoksilla. Porissa katutaideteokset suunnitellaan kuvataidehaasteen töiden pohjalta syksyn Mahanpuruja muovista -kampanjaan. Toisen roska on toisen taide -kuvataidehaasteen ja 2024 kampanjan katutaideteokset järjestävät Porin kaupunki, lastenkulttuurikeskus Kruunupää ja Keräämö. Katutaiteeksi päätyvä kampanjatarra julkaistaan lähempänä kampanjan alkua.

Kuvataidehaasteeseen saatiin 45 tehtävänannon mukaista taideteosta Porin Lyseon koulusta, Porin seudun steinerkoulusta, Meri-Porin yhtenäiskoulusta ja Nakkilan yhteiskoulusta. Kuvataidehaasteen järjestäjistä koostunut raati palkitsi osallistuneiden töiden joukosta Lumia Rantalan Porin seudun steinerkoulusta sekä Claudia Aitakankaan ja Sofia Luotosen Porin Lyseon koulusta. Rantalan teos kuvaa rutattua tölkkiä, Aitakankaan ja Luotosen teoksessa pääroskana on puolestaan myslipatukan kääre. Lisäksi raadin kunniamaininnat menivät Porin Lyseon kouluun Helmi Rantalan ja Leena Lahden yhteistyölle sekä Hiroto Sahille, ja Porin seudun steinerkouluun Ella Kalevalle sekä Veeti Höijerille.

Maailman ympäristöpäivänä 5.6. lajitteluneuvontaa Porin pääkirjastolla

Keräämön kiertotaloussuunnittelija Maija Nuotio on Porin pääkirjastolla maailman ympäristöpäivänä 5.6. klo 10-13. Maailman ympäristöpäivän tarkoituksena on rohkaista ihmisiä ympäristöä vaaliviin toimiin ja tarkastelemaan omia luontoon liittyviä asenteita. Roskien laittaminen roskikseen luontoon heittämisen sijasta sekä oikeaoppinen lajittelu ovat tekoja, joihin kaikki voimme helposti tarttua. Jos lajittelussa on jotain sinua askarruttavaa, tule juttelemaan Maijan kanssa! Samalla voit tutustua Toisen roska on toisen taide -näyttelyyn.

Lisätietoja: Maija Nuotio, kiertotaloussuunnittelija, p. 044 701 2898