Siirry suoraan sisältöön
.

Biojätteen keräys alkaa kesäkuussa Keräämön pohjoiselta keräysalueelta. Kiinteistönomistajille lähetettiin helmikuussa kirje, jossa kysyttiin mikä biojätteen keräystapa on sopivin omaan kotiin. Vastauksia saatiin hyvin ja vain kolmannes jätti vastaamatta kyselyyn. Näille kiinteistönomistajille lähetetään ensi viikon alussa vielä muistutuskirje ja jos ilmoitus on unohtunut tehdä, on aikaa vielä 24.5. saakka ilmoittaa toisenlaisesta astiavalinnasta, kimppa-astiasta tai kompostoinnista. Vastaamatta jättäneille toimitetaan oletusastiana oleva biojätteelle suunniteltu, tuulettuva biojäteastia neljän viikon tyhjennysvälillä.
Arviolta puolet keräysalueen asukkaista valitsi kompostoinnin.

Astiajaot aloitetaan toukokuussa viikolla 21 ja jaoissa edetään alue kerrallaan. Tuulettuvien ja tavallisten biojäteastioiden sisältä löytyy ohjeistus biojätteen käsittelyyn sekä muutama paperipussi, jotta biojätteiden lajittelussa pääsee hyvin alkuun. Keräämö ja biojätteitä käsittelevä Gasum Oy suosittevat biojätteiden pakkaamiseen käytettävän paperipusseja, joka hajoaa prosessissa parhaiten.  
 
Toimi näin, jos biojäteastia toimitetaan kiinteistöllesi tarpeettomasti:

  • Mikäli asut biojätteen keräysalueella etkä kompostoi, sinulla tulee olla tyhjennettävä biojäteastia
  • Mikäli kompostoit, mutta kompostointi-ilmoituksesi on jäänyt tekemättä, tee kompostointi-ilmoitus välittömästi www.pori.fi/jatehuoltolomakkeet. Voi myös olla, että kompostointi-ilmoituksesi on tehty 15.4. jälkeen ja se löytyy edelleen viranomaisen käsittelyjonosta. Mikäli odottelet kompostoriasi saapuvaksi kaupasta, käytä siihen saakka pihaasi toimitettua astiaa. Saat viranomaiselta ilmoituksen, kun kompostorisi on hyväksytty. Kun kompostorisi on käytössä ja rekisteröity, ole yhteydessä Keräämön asiakaspalveluun ja tilaa astialle nouto neuvonta@keraamo.fi tai p. 044 701 2500.

Aiheita, jotka voisivat kiinnostaa sinua

Biojäteapuri

Jätelain mukainen biojätteen keräysvelvoite laajenee koskemaan yli 10 000 asukkaan keskustaajama-alueella sijaitsevia 1-4 asunnon kiinteistöjä eli omakoti- ja pientaloja. Tarvitsemme jokaiselta velvoitteen piiriin kuuluvalta asiakaskiinteistöltämme tiedon siitä, kompostoidaanko biojäte kiinteistöllä vai toimittaako Keräämö kiinteistölle biojäteastian. Aikataulu biojätteen keräykseen Helmikuu Huhtikuu Toukokuu Kesä-elokuu Elokuu Syyskuu-marraskuu Biojäteastian tyhjennyshinnat Tuulettuva 140 l – astia sisältyy tyhjennyshintaan sekä pesu… 
Lue lisää

Biojäte

Maatuvaa ja kompostoituvaa elintarvike- ja keittiöjätettä. Noin kolmannes kotitalouden jätteestä on biojätettä.
Lue lisää

Kompostointi

Kompostoinnin plussat Miten kompostori valitaan ja mitä sinne saa laittaa? Ympärivuotinen kompostointi vaatii haittaeläinsuojatun ja lämpöeristetyn kompostorin. Markkinoilla on monta hyvää kompostorimallia, mutta kompostorin voi myös rakentaa itse, kunhan edellä mainitut vaatimukset täyttyvät. Kompostorin koko riippuu asukasmäärästä ja asukkaiden kulutustottumuksista. Elintarvikejätteelle tarkoitetut valmiskompostorit ovat yleensä 200–300 litran kokoisia ja sopivat hyvin nelihenkiselle taloudelle. Ennen kompostorin… 
Lue lisää

>